Colectarea separată este una dintre etapele reciclării. Aproape toate materialele care intră în compoziția deșeurilor de ambalaj – hârtia, sticla, ambalajele din plastic, cutiile metalice – pot face obiectul unui proces de reciclare. Cele mai mare beneficii ale reciclării sunt conservarea energiei și a resurselor naturale precum și protejarea mediului și a sănătății pentru că în procesele de fabricație se vor utiliza materialele rezultate din reciclare, iar în natură nu vor mai ajunge deșeuri. Odată reciclate, deșeurile prind din nou viață sub forma unor produse noi, precum granule din care se pot fabrica PET-uri, fibre sintetice din care se realizează materialele pentru tapițeria mașinilor, foi de tablă, cărți, ziare și caiete. Pe scurt, aceasta este economia circulară, adică, un model de producție și consum care presupune reducerea consumului de resurse naturale prin utilizarea deșeurilor ca materie primă. Astfel, se prelungește ciclul de viață al produselor.
Cu alte cuvinte, economia circulară presupune reducerea la minim a deșeurilor. Când un produs ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, materialele din care este fabricat sunt păstrate în economie pe cât de mult posibil. Pot fi reutilizate iar și iar, creând o și mai mare valoare adăugată.
Este un model economic radical diferit de cel traditional, liniar, bazat pe principiul producem-consumăm-aruncăm, și presupune cantități mari de materiale și energie ieftine și ușor accesibile.
Deșeurile de ambalaje trebuie administrate responsabil pentru a aduce economia circulară în discuție. Prin colectarea separată se obține un material de o cât mai bună calitate care ajunge la operatorii economici care-l folosesc ca resursă. Aceștia plătesc pentru acest material, iar costul pe care fiecare cetățean ar trebui să-l plătească pentru gestionarea deșeurilor este diminuat.
Până în urma cu câțiva ani se întampla un lucru extrem de cunoscut: se foloseau produsele, se aruncau deșeurile rezultate, venea operatorul de salubritate și le ducea direct la depozitare, la cunoscutele gropi de gunoi. De câțiva ani se încearcă transformarea acestei linii drepte într-una circulară. Astfel, aceste deșeuri nu ar mai trebui să ajungă la groapa de gunoi, ci să fie reintroduse în circuitul economic.
Dacă fiecare dintre noi am pune separat hârtia în pubela albastră, plasticul și metalul în pubela galbenă și sticla în pubela verde, am obține un grad de infestare cât mai mic al acestor materiale, ele ar fi separate la stațiile de sortare cu costuri mult mai reduse, iar prețul obținut de la reciclator ar fi mult mai mare, bani care ar acoperi o mare parte din costul gestionării acestor deșeuri. Ca acest obiectiv să fie îndeplinit, statul trebuie să susțină economia circulară și să genereze cerere. În momentul în care prin măsuri fiscale sau alte măsuri statul susține crearea de reciclatori, susține activitatea acestora pentru că sunt costuri destul de mari în transformarea deșeului în resursă, cu siguranță în lanț vor fi efectuate diferite acțiuni de către toți cei implicați astfel încât aceste deșeuri să ajungă unde le este locul.
Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.
Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.
Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.